Svijet
0

Više od 85.000 raseljenih u dva mjeseca u Iraku

FENA
Bagdad
Bagdad
Više od 85.000 osoba bilo je primorano napustiti svoje domove u Iraku zbog nasilja i prijetnji, navodi se u dvomjesečnom izvještaju UN-a o stanju ljudskih prava u zemlji objavljenom u utorak.

"Zbog svakodnevnog nasilja Iračani nastavljaju da napuštaju svoje domove, dobrovoljno ili zbog straha od pobunjenika, milicije ili drugih oružanih grupa", navodi se u izvještaju.

Ovaj dokument navodi brojku Međunarodne organizacije za migracije prema kojoj je broj raseljenih osoba od napada 22. februara na šiitski mauzolej sunitskog grada Samarre dostigao 14.307 porodica, odnosno 85.842 osobe.

"Mnoge šiitske porodice napuštaju centralne regione Iraka, Bagdad, Al-Anbar, Salaheddin i odlaze u južne provincije Nadžaf, Qadiddiyu Wasset, Kerbalu. Sunitske porodice napuštaju jug i odlaze u provincije Bagdad, Diyala i Al-Anbar", navodi se detaljno u izvještaju.

UN također podsjeća da je "broj zatvorenika u zemlji porastao, što predstavlja značajan izvor nezadovoljstva naroda", s brojkom od 28.700 zatvorenika 30. aprila 2006., prema podacima iračkog ministarstva za ljudska prava.

Oko 15.387 osoba su zatvorenici Multinacionalnih snaga, 7.727 ministarstva pravde, 5.077 ministarstva unutarnjih poslova, 333 odbrane a oko 176 ih drži ministarstvo rada i socijalne pomoći, navodi se u izvještaju.

Ujedinjeni narodi napominju da je broj zatvorenika Multinacionalnih snaga smanjen za 7,5 posto u odnosu na kraj februara.

"Treba naglasiti da prema iračkom zakonu jedino ministarstvo pravde ima nadležnost da upravlja zatvorima. Ministarstvo unutarnjih poslova i odbrane ne mogu držati zatvorenike, osim jedan kratak period definiran zakonom", precizirano je u izvještaju.