Svijet
0

Više od 80.000 osoba zaraženo kolerom u Zimbabveu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više od 80.000 osoba je zaraženo kolerom u Zimbabveu u proteklih šest mjeseci od izbijanja epidemije u toj afričkoj zemlji u kojoj je od posljedica zaraze umrlo 3.759 ljudi, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj umrlih stalno opada od početka ove godine, ali je fatalna stopa umrlih i dalje iznad prihvatljivog nivoa kada se radi o takvim epidemijama, navodi se u saopćenju iz sjedišta WHO-a u Ženevi, prenijele su agencije.

Iako se kolera može spriječiti i liječiti, politička i ekonomska situacija u Zimbabveu dovela do kolapsa medicinske službe, što je pogodovalo širenju zaraze.

Stupanj širenja epidemije doprinijela je urušena vodovodna i kanalizacijska infrastruktura i slab zdravstveni sistem u Zimbabveu, dok je, kako navode iz WHO-a, "praktična primjena kontrolnih mjera ostala (za WHO) izazov".

Iz WHO-a upozoravaju da oko polovine oboljelih koji su podlegli zarazi nije uspjelo stići do jednog od 365 centara za liječenje kolere u toj afričkoj zemlji.

Kolera se širi preko zaražene hrane i vode i može izazvati jaku dehidrataciju i smrt ako nema odgovarajućeg liječenja.

Najsmrtonosnija epidemije kolere u Africi u posljednjih 15 godina proširila se iz Zimbabvea u susjedne afričke zemlje, uključujući i regiju Južne Afrike.