Svijet
0

Više od 70.000 mostova u SAD-u ima nedostatke

FENA
Više od 70.000 mostova širom Amerike ima konstrukcione nedostatke slične onom koji se srušio u Mineapolisu, usmrtivši više ljudi, a eksperti procjenjuju da bi njihova popravka zahtijevala dvadesetak godina i troškove veće od 188 milijardi dolara.

To bi, prema procjeni američkog Udruženja građevinskih inženjera, značilo izdatke od 9,4 milijarde dolara godišnje u periodu od dvije decenije.

Preko tih mostova u prosjeku pređe više od 300 miliona vozila dnevno, prenio je AP.

Budući da nije sasvim jasno koliko njih nije dovoljno sigurno, federalne vlasti su sinoć naložile američkim državama da hitno ispitaju sve mostove slične onom u Mineapolisu, koji se u srijedu srušio u Misisipi.

Američka Savezna uprava za autoputeve je u svom izvještaju od prije pet godina procijenila da bi za rekonstrukciju svih dotrajalih mostova u zemlji bilo potrebno najmanje 55 milijardi dolara. Taj novac Kongres, savezna vlada i države dosad ili nisu bili u stanju da osiguraju ili nisu bili voljni da utroše.

"Ne činimo ono što nam građevinari kažu da je potrebno učiniti i, nažalost, kada se nedovoljno investira u puteve i mostove... dešavaju se ovakve opasne posljedice", ukazao je predsjednik američkog Saveza korisnika autoputeva Gregori Koen.

Koen je kazao da je prema procjeni građevinara godišnje potrebno 75 milijardi dolara samo za održavanje autoputeva i mostova u SAD-u, ali se u te svrhe izdvaja oko 60 milijardi.

Najmanje 73.533 od 608.363 mosta u Americi, ili 12 posto, klasifikovano je u kategoriju "s konstrukcionim nedostacima", a neki od njih izgrađeni su prije svega nešto više od decenije, pokazuju statistički podaci Savezne uprave za autoputeve za 2006.

Savezna vlada osigurava 80 posto novca za izgradnju, popravku i održavanje sistema puteva koji prelaze granice između saveznih država i mostova na njima. Same države, međutim, određuju prioritete i zaključuju ugovore o gradnji i održavanju.