UN
0

Više od 60.000 oboljelih od kolere u Zimbaveu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj osoba oboljelih od kolere u Zimbabveu porastao je na više od 69.000, saopćile su Ujedinjene nacije, vršeći dodatni pritisak na političke lidere da okončaju humanitarnu krizu uspostavljajući vladu nacionalnog jedinstva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je u epidemiji umrlo 3.397 osoba od 69.317 oboljelih od augusta, što je najteža epidemiju u Africi u 15 godina, javio je Reuters.

Odluka opozicijskog Pokreta za demokratske promjene da stvori vladu nacionalnog jedinstva s predsjednikom Robertom Mugabeom mogla bi dati vlastima bolju priliku da se bore s bolešću koja je otežala ionako tešku situaciju u Zimbabveu.

Zdravstveni sistem Zimbavea propao je u jeku ekonomske krize koja je ostavila osam od deset ljudi bez posla u nekada prosperitetnoj zemlji. Slaba medicinska infrastruktura i loši sanitarni uvjeti doveli su do brzog širenja kolere.

Više od pola miliona Zimbabveanaca živi od pomoći u hrani a stanovništvo se također bori s najvišom svjetskom stopom inflacije koja od jula prošle godine iznosi više od 231 milion posto.

Parlament Zimbavea prošle je sedmice usvojio prijedlog ustava kako bi omogućio stvaranje koalicijske vlade između Mugabea i opozicijskih suparnika, a koja bi se bavila ekonomskom i političkom krizom.