Beč
6

Više od 460 gradova se nalazi u globalnom Bike sharing atlasu

Klix.ba
Globalni Bike sharing atlas koji su napravili informatičari s univerziteta u Beču preslikava aktuelnu citybike-mrežu i predstavlja model mobilnosti u više od 460 svjetskih gradova.

U novoosmišljenom Bike sharing atlasu nalazi se više od 460 gradova i 21.000 pojedinačnih stanica, od Vancouvera, Seattlea, San Francisca preko New Yorka, Rio de Janeira, Istanbula pa sve do Taipeha, Melbourna i Aucklanda. Informacije o slobodnim mjestima i popunjenim stanicama se ažuriraju svakih 15 minuta. Tri informatičara s univerziteta u Beču napravila su atlas, a polazna tačka bila je činjenica da su svi podaci o citybike mrežama javni.

"Naš cilj je da 'Open Data' učinimo dostupnim svim ljudima. Trenutno su te informacije sakrivene u kompleksnim tabelama i bazama podataka. Mi smo se fokusirali na interaktivnu vizuelizaciju da bi te informacije učinili vidljivim", objašnjava jedan od kreatora atlasa.

Uz informacije o trenutnom stanju na biciklističkim stanicama Bike sharing atlas nudi i mogućnost da se pomoću planera putovanja pronađe slijedeća slobodna stanica. Istovremeno, algoritam izračunava najbrži put do cilja.

Bike sharing atlas je koristan kako biciklistima tako i sociolozima za sprovođenje raznih istraživanja, ali i u svrhu prostornog planiranja, a svi internet-korisnici mogu se služiti besplatno i bez prijavljivanja na stranici Bike Sharing Atlas.