Svijet
0

Više od 40 posto Skandinavaca za zajedničku državu

FENA
Oko 42 posto stanovnika iz pet nordijskih zemalja, Švedske, Danske, Norveške, Finske i Islanda, raspoloženo je za zajedničku "saveznu državu", rezultati su ankete objavljeni povodom samita Nordijskog vijeća koji se u utorak održava u Reykjaviku.

Tako je 11 posto ispitanika "vrlo raspoloženo", a 31 posto je "raspoloženih" za tu federaciju, iako joj se većina protivi (40 posto nije za savez, 18 posto nije nimalo raspoloženo za savez), rezultati su ankete koju je realizirao za Nordijsko vijeće institut Oxford Researche, prenio je AFP.

Udruživši snage, pet nordijskih zemalja bi formiralo državu od 25 miliona stanovnika, koja bi bila deseta svjetska ekonomska sila i koja bi tako ojačala političku težinu jedne zone u kojoj je najveća zemlja Švedska sa 9,3 miliona stanovnika.

Anketiranim osobama su postavljena pitanja o scenariju prema kojem bi nordijske zemlje imale "samo jednog šefa države, jednu vanjsku politiku i zajednički pravni sistem sa poluautonomnom vladom u svakoj zemlji", saopćila je nevladina organizacija Oxford Research.

Prema odgovorima, muškarci su više od žena skloni toj ideji koja je najbolje prihvaćena u Švedskoj i na Islandu.

Tri povoljna razloga koja se najčešće spominju su da bi to "zemljama omogućilo više međunarodnog utjecaja", da je "kultura identična u nordijskim zemljama" i da bi "to onemogućilo krajnje siromaštvo".

Tri nepovoljna razloga za savez su - "izgubit ćemo naš nacionalni identitet", "plašimo se da ćemo izgubiti demokraciju" i "ima previše razlika među zemljama".

Ideja o nordijskoj federaciji se pojavila posljednjih godina u javnoj raspravi kako bi se pomoglo bogatim nordijskim zemljama koje su male po veličini, kao i zbog činjenice da Danska, Švedska i Finska nemaju važnost u okviru Evropske unije.

Anketa je realizirana između 22. i 27. oktobra na uzorku od 1.032 osobe: 302 u Švedskoj, 201 u Finskoj, 200 u Danskoj, 200 u Norveškoj i 129 na Islandu.