Svijet
0

Više od 300 južnokorejskih turista prešlo u Sjevernu Koreju

FENA
Više od 300 Južnokorejaca u srijedu je prešlo teško utvrđenu granicu sa Sjevernom Korejom kako bi obišlo historijske znamenitosti oko zapadnog grada Kaesonga, saopćio je južnokorejski turoperator.

Sjevernokorejski turistički program, drugi za Južnokorejce, smatra se simbolom porasta pomirenja među suparničkim Korejama nakon njihovog drugog ikada održanog samita u oktobru.

Jednodnevni obilazak uključuje posjetu čuvenom vodopadu, hramu i muzeju u Kaesongu, koji je bio prijestonicom korejske dinastije Koryo, koja je vladala od 918. do 1392., javio je Hyundai Asan na svojoj web-stranici.

Turistička agencija je saopćila da će taj obilazak biti svakog dana, osim ponedjeljka, i da će koštati 194 dolara po osobi.

Hyundai Asan, sjevernokorejska poslovna filijala južnokorejske Hyundai grupe, također ima program skupog obilaska sjevernokorejske Dijamantske planine na istočnoj obali i zajedničkoga ekonomskog kompleksa Sjevera i Juga u Kaesongu.

Više od 1,6 miliona Južnokorejaca posjetilo je sjevernokorejsko planinsko turističko mjesto od 1998. kada se izolirana zemlja otvorila za južnokorejske turiste u očiglednom pokušaju da dođe do očajnički željene strane valute.

Sjeverna i Južna Koreja tehnički su još u ratu jer je Korejski rst 1950.-1953. godine okončan primirjem koje nikada nije zamijenjeno mirovnim sporazumom.