Svijet
0

Više od 300 gradova utonulo u mrak tokom drugog Earth Houra

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Već drugu godinu zaredom stanovnici Sydneya dočekuju Earth Hour uz svjetlost svijeća i pucketanje vatre na plaži, a pratilo ih je još 300 svjetskih gradova u sklopu kampanje podizanja svijesti javnosti o klimatskim promjenama.

"Ovo je nevjerovatan simbol i pokazatelj da i mi možemo biti dio rješenja problema koji se zove globalno zagrijavanje.", izjavio je australijski ministar za okoliš, Peter Garrett, u čijoj se pozadini mogla vidjeti tamna silueta famozne sidnejske Opere.

Primjer Sydneya slijedili su i Azija, Evropa,a potom Sjeverna Amerika, a jedan od posljednjih velikih gradova koji su dali svoj doprinos kampanji je San Francisco, kada su se ugasila svjetla na Golden Gate mostu, kao i mnogobrojnim poslovnim zgradama u gradu. Osim San Francicsca, u mrak su utonuli i Chicago, Atlanta i Phoenix.

Od evropskih gradova, učestvovali su, između ostalih, Rim, Varšava, Budimpešta, Stockholm, Kopenhagen, London, a čak je i član kraljevske porodice princ Charles dao doprinos kampanji ugasivši svjetla u svojoj privatnoj rezidenciji. Neke od evropskih država poput Francuske, Španije i Njemačke nisu učestvovale u ovogodišnjoj kampanji.

Organizatori se nadaju da će ove godine srušiti prošlogodišnji rekord, kada je više od 2.2 miliona ljudi i 2.000 poslovnih zgrada ugasilo svjetla i druge električne aparate, što je rezultiralo u smanjenju emisije ugljik dioksida za 10.2 posto samo za taj jedan sat.