Kina
0

Više od 300 djece otrovano olovom, fabrika zatvorena

FENA
Više od 300 djece otrovano je olovom iz topionice na sjeveru Kine, koja je nedavno zatvorena pod pritiskom javnosti, javili su u srijedu kineski mediji.

Ovo predstavlja, kako piše agencija AP, jednu od rijetkih pobjeda boraca za zaštitu životne sredine u Kini gdje se opasnost od zagađenja često zanemaruje.

Stanovnici iz okoline topionice olova i cinka u provinciji Šansi počeli su u julu da dovode bolesnu djecu kod ljekara i za njihovo stanje okrivili fabriku, javila je agencija Sinhua.

Istraga je pokazala da je olovo iz topionice dospijelo u zemljište, vazduh i izvore vode iz kojih se snabdijeva 425 domaćinstava, a lokalne vlasti planiraju da u naredne dvije godine rasele 581 porodicu iz kruga od 500 metara oko fabrike.

Djeca su posebno osjetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do koga najčešće dolazi preko vazduha i vode. Toksično dejstvo olova pogađa nervni i reproduktivni sistem i bubrege i izaziva anemiju. Kod djece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i odlaganja puberteta.