Svijet
0

Više od 30 talibana ubijeno na jugu Afganistana

FENA
Međunarodno zrakoplovstvo bombardiralo je pobunjenička skrovišta na jugu Afganistana ubivši 30 talibana, izvijestila je u nedjelju koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Napadi su pokrenuti u subotu rano u zoni u kojoj su u isto vrijeme ubijena dva britanska vojnika dok su se nalazili u patroli, ali koalicija nije odmah mogla da potvrdi da li se radi o istom incidentu.

Afganistanski vojnici i koalicija, koji djeluju u zoni Garmsera u južnoj provinciji Helmanda, koristili su precizno oružje na talibanske baze militanata, navodi se u saopćenju međunarodnih trupa.

"Međunarodne snage su procijenile da je više od 30 militanata ubijeno tokom ovog napada", navodi se u tekstu. Uništene su i velike zalihe oružja.

Britanski ministar odbrane objavio je u subotu navečer da su dva britanska vojnika ubijena u Garmseru nakon napada talibana tokom operacije. "Tom prilikom ubijeni su i mnogobrojni talibani".

Tokom posljednjih sedmica na jugu Afganistana se odvijaju teški sukobi u kojima je ubijeno na stotine pobunjenika, smatra koalicija.