Svijet
6

Više od 30 mrtvih u eksploziji metana u ukrajinskom rudniku

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 70 rudara zarobljeno je u rudniku uglja Zasjadko u ukrajinskom Donjecku, a zvaničnici tvrde kako je u nesreći poginulo najmanje 30 osoba.

"Prema preliminarnim informacijama poginulo je više od 30 ljudi. Spasioci još uvijek nisu počeli izvlačenje jer prvo moramo ispumpati opasni metan", rekao je čelnik sigurnose službe rudnika Vladimir Cimbalenko.

Ipak, drugi zvaničnici za sada potvrđuju smrt samo jednog rudara, dok je njih 14 povrijeđeno. Razlog nesreće je vjerovatno curenje i eksplozija metana, a četiri povrijeđena rudara imaju opekotine.

U trenutku tragedije u jami rudnika Zasjadko bilo je 230 rudara, dok je njih najmanje 150 uspjelo izaći na površinu jutros oko osam sati prema našem vremenu.

U ovom rudniku uglja se od 1999. do 2007. godine dogodilo sedam nesreća, a najveća od njih 18. novembra 2007. godine, kada je poginuo 101 radnik. Ukupan broj mrtvih proteklih godina iznosi više od 200.

Iako se u Donjecku vode borbe između separatista i ukrajinske vojske, područje oko rudnika bilo je pošteđeno u nekoliko posljednjih dana.