|

Više od 30.000 stanovnika Konga prešlo granicu

Više od 30.000 stanovnika Konga prešlo granicu
0
F
FENA
20.11.2009. u 13:06
0
komentara
0

dijeljenja
Više od 30.000 stanovnika Konga prešlo granicu Foto: Reuters
Više od 30.000 stanovnika Demokratske Republike Kongo (RDC) pronašlo je utočište na sjeveru Kongo-Brazavilla kako bi izbjeglo međuetničke sukobe, navodi se u izvještaju humanitarnih organizacija.
"Veliki je priliv izbjeglica posljednjih dana jer su sukobi udvostručili intenzitet, izjavio je agenciji AFP Rufin Mafouta, šef ureda nevladine organizacije Afrički ljekari koja na terenu pomaže Visokom povjerenstvu UN-a za izbjeglice (UNHCR).

U pokrajini Ekvator u DR Kongu sukobila su se dva naroda krajem oktobra oko prava na jedno prirodno jezero bogato ribom.

Prošle sedmice, UNHCR je registrirao nešto više od 24.000 ljudi koji su došli u regiju Likuala, prešavši rijeku Oubangui koja je prirodna granica između DR Konga i Konga.

"Konstatirali smo da ima puno djece bez pratnje koja su sigurno izgubila svoje roditelje, trudnih žena i starijih osoba", izjavio je Mafouta.

Ured UN-a za kordinaciju humanitarnih poslova saopćio je u srijedu da je u sukobima između Monzaya i Enyelea bilo najmanje 100 mrtvih i da su se neke osobe utopile prelazeći rijeku.

Nakon što je jedna misija izvršila procjenu 10. novembra, kongoanska vlada i humanitarne agencije su počele s podjelom 15.000 tona namirnica, cerada i pokrivača izbjeglicama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.