|

Više od 23 miliona Amerikanaca već glasalo

Više od 23 miliona Amerikanaca već glasalo
0
F
FENA
2.11.2008. u 10:19
0
komentara
0

dijeljenja
Više od 23 miliona Amerikanaca već glasalo Foto: AFP
Više od 23 miliona Amerikanaca već je glasalo u 32 savezne države koje su ove godine omogućile građanima rano glasanje ili glasanje u odsutnosti, poštom ili e-mailom, objavili su u subotu izborni dužnosnici.
Mobilizacija potencijalnih birača da se registriraju, koja je urodila s oko devet miliona novih birača i promijenila strukturu biračkog tijela u nekima od ključnih, tzv. nepostojanih država te poziv biračima da iskoriste mogućnost ranog glasanja, izmijenili su strategiju kampanje i ponašanje birača kao nijedna druga predsjednička utrka u povijesti, ocjenjuju stručnjaci.

Američke TV mreže u subotu prenose snimke dugih redova iz Floride, Oklahomi i drugih država u kojima građani satima čekaju na rano glasanje, negdje i po osam i više sati.

Izniman odziv na posebna rana birališta i ogroman interes koji prati ove povijesne američke izbore izaziva zabrinutost izbornih dužnosnika da će u utorak dugi redovi, višesatna čekanja i drugi problemi biti prisutni na velikom broju birališta.

Posebna birališta za rano glasanje u nekim državama ostaju otvorena i preko vikenda te u ponedjeljak, pa se predviđa da bi oko 40 miliona američkih birača ove godine moglo glasati ranije ili u odsutnosti.

Godine 2004. tu je mogućnost iskoristilo 22.5 miliona birača.

Obojica predsjedničkih kandidata, demokrata Barack Obama i republikanac John McCain se nadaju da će im pripasti lavovski dio od dosadašnjih 23 miliona glasova, a njihove kampanje su pojačane u državama gdje i dalje traje rano glasanje.

Kalkulacije CNN-a i drugih novinskih kuća govore da većina ranih birača pripada registriranim demokratama jer je Obamina kampanja bila posebno agilna u pozivanju svojih pristalica da iskoriste tu mogućnost.

"To me ne bi iznenedilo, no i republikanci su također počeli sustizati", izjavio je za CNN Paul Gronke iz Informativnog centra za rano glasanje.

Od 23.298,564 glasova datih osobno ili poštom u 25 država, za najmanje 6.057,527 ili 26 posto je utvrđeno da su registrirani demokrati ili republikanci, prema navodima izbornih dužnosnika. Od toga broja, 57.8 posto su demokrati, a 42.2 posto republikanci. Mnoge države koje organiziraju rano glasanje ne bilježe stranačku pripadnost birača. Statistika ranog glasanja u pojedinim državama ne predstavlja izborne rezultate. Brojni američki birači koji su registrirani kao pristaše jedne stranke ne glasaju uvijek za njezine kandidate.

Glasnogovornik McCainove kampanje Tucker Bounds priznao je da su demokrati obavili dobar posao mobilizirajući pristaše da izađu na rano glasanje. John McCain je također ohrabrivao birače, no to nije bio prioritet kampanje, rekao je Bounds, istučući da je demokratama rano glasanje bilo prioritet.

Menadžer Obamine kampanje David Plouffe izjavio je da je kampanje bila uspješna u motiviranju birača za rano glasanje zahvaljujući širokoj mreži dragovoljaca te je najavio da će se to u punoj snazi pokazati toekom vikenda na Floridi i u Sjevernoj Karolini, dvjema državama gdje ankete pokazuju mrtvu trku Obame i McCaina.

McCain bi mogao bolje proći kod prebrojavanja glasova datih u odsutnosti u kojima tradicionalno dominiraju republikanci.

Rano glasanje je drugačije regulirano u svakoj saveznoj državi, no općenito ono omogućuje biračima da osobno ili poštom glasuju prije izbornog dana, bez posebnog opravdanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.