Svijet
1

Više od 200 mrtvih u Siriji, 38 poginulih u Damasku

FENA
Više od 200 osoba, uglavnom civila, ubijeno je u srijedu u sukobima u Siriji, od čega 38 u Damasku, od prije pet dana središtu borbi bez presedana između vojske i pobunjenika, saopćila je jedna nevladina orgaizacija.

Najmanje 214 osoba, od kojih 124 civila, 62 vojnika i 28 pobunjenika, ubijeno je u represiji i borbama širom zemlje, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ovaj bilans ne uključuje tri visoka sirijska zvaničnika, među kojima je i zet predsjednika, koji je poginuo u spektakularnom napadu u glavnom gradu na sigurnosni aparat režima.

Najteži bilans je zabilježen u pokrajini Damask, gdje je ubijeno 76 osoba, od kojih (28 civila i 10 pobunjenika) u samom gradu.

U Damasku su poginuli ljudi u razmjeni vatre i bombardiranju u četvrtima Kabun, Kafar Suse i Kadam, ali također i od metaka snajperista i u borbama u Ruknedinu i Hadžar el-Aswadu.

Pobunjenici su saopćili u ponedjeljak da su pokrenuli "borbu za oslobađanje" Damaska, gdje su ušli prvi put od početka pobune.

I pored represije, narodna pobuna se militarizirala tokom mjeseci i zemlja je izložena oružanom krvavom sukobu kojega je Međunarodni odbor Crvenog krsta ocijenio kao građanski rat.