Taktički potezi
63

Više od 200 kandidata na izborima u Francuskoj odustalo kako bi olakšali borbu protiv desničara

F. H.
Vođa francuske ljevice Jean Luc Melenchon (Foto: EPA-EFE)
Vođa francuske ljevice Jean Luc Melenchon (Foto: EPA-EFE)
Francuski birači čekaju da vide punu postavu za drugi krug parlamentarnih izbora, dok je mnoštvo kandidata odustalo kako bi pomogli u porazu krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Stranke imaju rok do 18:00 (17:00 BST) utorak navečer za registraciju kandidata za nedjelju. Tek tada će biti jasno koliko je njih s ljevice i centra odustalo od utrke u nadi da će ujediniti glasove protiv RN.

Prošle nedjelje je prvi krug donio veliku pobjedu stranke Marine Le Pen, koja je - sa saveznicima - osvojila oko 33 posto glasova. Široki ljevičarski savez bio je drugi, a centristi predsjednika Emmanuela Macrona treći.

Ali izgledi Le Pen da osvoji apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta smanjeni su taktikom blokiranja neprijatelja njene stranke.

U više od polovice izbornih jedinica, oko 300, tri su se kandidata kvalificirala iz prvog kruga glasovanja (gotovo svugdje drugdje samo dva).

Ako u tim izbornim jedinicama jedan od dva kandidata koji nisu RN ostane po strani, to povećava šanse da kandidat RN bude poražen. Do utorka u podne oko 200 kandidata s ljevice i centra poduzelo je taj korak.

Ljevičarska Nova narodna fronta (NPF) - koja se sastoji od svih, od socijaldemokrata lijevog centra do krajnje lijevih antikapitalista - izdala je upute svim svojim trećeplasiranim kandidatima da odstupe i dopuste centristu da požnje anti-RN glasanje.

NPF tako pomaže dvoje viših zastupnika koji podržavaju Macron - bivša premijerka Elisabeth Borne i ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin - da pobijede u svojim izbornim jedinicama u Normandiji i na sjeveru.

Suprotno tome, pro-Macronov kandidat odustao je kako bi pomogao radikalnom ljevičaru Françoisu Ruffinu da porazi kandidata RN-a u sjevernom gradu Amiensu. 28-godišnji predsjednik RN-a - i nada premijeru - Jordan Bardella osudio je ove dogovore kao plod "saveza ne časti" između stranaka koje su do sada bile jedna drugoj za vrat.

Upute kandidatima iz Macronovog centrističkog bloka bile su dvosmislenije od onih NPF-a. Iako su Macron i premijer Gabriel Attal pozvali na "ne glasanje za RN", neki u njegovom taboru vjeruju da njegova krajnje lijeva komponenta čini NPF jednako neprihvatljivim.

Visoke osobe poput ministra finansija Bruna Le Mairea i bivšeg premijera Edouarda Philippea – obojica porijeklom s desnog centra – odbijaju izdati upute za sistematsko glasanje protiv RN-a. Insajderi RN-a rekli su za novine Le Figaro da im taktika protivnika nije smetala.

"Naprotiv, to su dobre vijesti. Sveukupna poruka koju šalju je da je cijeli sistem taj koji je protiv nas... To je još jedna velika gužva i naši birači su umorni od toga", rekao je jedan.

Čelnici RN-a rekli su da neće pokušati formirati vladu osim ako ne dobiju izravnu većinu u parlamentu na glasovanju u nedjelju. Kažu da ne žele da im se daje privid moći, ako je stvarnost ne mogu donositi zakone.

Međutim, u utorak je Marine Le Pen to kvalificirala, rekavši da bi niža većina bila dovoljno dobra - ako ne padne previše ispod praga od 289 članova.

Govoreći na francuskom radiju, rekla je da bi osvajanje oko 270 zastupnika omogućilo njenoj stranci da započne razgovore s pojedinačnim zastupnicima iz drugih skupina u nadi da će ih uvjeriti u dogovor.

"Mi ćemo im reći: 'Jeste li spremni sudjelovati s nama u novoj većini? Jeste li spremni glasati o povjerenju? Jeste li spremni glasati za proračun?'", rekla je.

Kao moguće mete navela je nezavisne zastupnike desnice i ljevice te dio konzervativne Republikanske stranke koja je u nedjelju osvojila 10 posto glasova.

Ako RN osvoji apsolutnu većinu u nedjelju, predsjednik Macron bi od gospodina Bardelle zatražio da sastavi vladu - i tada bi započelo napeto razdoblje "suživota" između dva politička neprijatelja.

Prema ustavu Pete francuske republike, vlast bi prešla s gospodina Macrona na ured premijera jer "vlada određuje i provodi politiku nacije".

Međutim, Macron bi vjerovatno nastojao zadržati ovlasti u područjima vanjske politike i odbrane, koje su iz presedana - a ne iz stvarnog teksta ustava – ostale rezervat Jeliseja u prošlim suživotima.

Marine Le Pen također je u utorak optužila predsjednika da je izveo "administrativni udar" jer je čula da priprema niz ključnih imenovanja u policiji i vojsci samo nekoliko dana prije glasovanja.

"Kada se želite suprotstaviti rezultatima izbora imenovanjem svojih ljudi na radna mjesta, i kada to spriječi vladu da bude u mogućnosti provoditi politiku koju je francuski narod tražio... ja to nazivam administrativnim udarom d 'état. Nadam se da su to samo glasine", dodala je.