Svijet
23

Više od 200 dječaka zlostavljano u horu koji je vodio brat pape Benedicta XVI

Klix.ba
Georg Ratzinger (Foto: EPA)
Georg Ratzinger (Foto: EPA)
Istraga koju je pokrenulo bavarsko tužilaštvo otkrilo je da je u katedrali u Regensburgu, u periodu od 1964. do 1994. godine, zlostavljano više od 200 članova hora za dječake. U tih 30 godina na čelu hora se nalazio stariji brat bivšeg poglavara Katoličke crkve pape Benedicta XVI.

Prvobitno ispitivanje koje je provedeno nad 231 osobom pokazalo je da je skoro svaki treći član dječijeg hora i katoličke škole u Regensburgu prošao kroz neku vrstu nasilja, a u najmanje 50 slučajeva prijavljeno je spolno nasilje.

"Ovi događaji bili su poznati unutar crkvene zajednice, ali nisu imali nikakve posljedice po počinitelje istih", izjavio je postupajući tužilac Ulrich Weber.

Njegov izvještaj pokazao je da su djeca udarana, bičevana i javno ponižavana, a mnoga su mučena izgladnjivanjem. Kako je rekao, horom je u vrijeme kad su se dešavali ovi zločini upravljao Georg Ratzinger, stariji brat Josepha Ratzingera, bivšeg poglavara Katoličke crkve.

Georg i Joseph Ratzinger (Foto: EPA)
Georg i Joseph Ratzinger (Foto: EPA)

Kako prenosi Independent, još uvijek nema dokaza kako je Ratzinger umiješan u zlostavljanja.

"Duša i tijelo me bole. Svako od ove djece je ljudsko biće, a rane na nježnim dječijim dušama ostaju zauvijek. Ne možemo vratiti vrijeme, jedino što možemo uraditi po ovom pitanju jeste zatražiti oprost od žrtava", po ovom pitanju se očitovao bavarski biskup Rudolf Voderholzer.

Pretpostavlja se da će u narednim danima započeti suđenje u ovom slučaju.