Svijet
1

Više od 20 osoba zarobljeno pod ruševinama zgrade u Južnoafričkoj Republici

Klix.ba
Najmanje tri osobe su poginule kada se srušila zgrada u izgradnji u Južnoafričkoj Republici. Pod teškom urušenom konstrukcijom zarobljeno je više od 20 osoba.

Povrijeđene su 42 osobe koje su radile na izgradnji budućeg trgovačkog centra i sve su pretrpjele teške povrede. Zgrada se srušila u gradu Tongaat, 40 kilometara sjeverno od priobalnog grada Durban.

"To je velika zona izgradnje, prostire se na 200 metara, zbog toga imamo mnogo povrijeđenih. Povrede su većinom slomljene kosti, višestruki lomovi i rane. Neki su u vrlo teškom stanju, dok su drugi stabilnije", rekao je medicinski radnik Neil Powell iz kompanije Crisis Medical.

Kontrolni centar za hitne slučajeve objavio je kako je spasilačka operacija u toku. Televizijski snimci pokazuju kako policajci i spasioci hodaju preko velike hrpe ruševina i metalne konstrukcije koja se nalazi uz željezničke pruge.

Uzrok rušenja nije poznat, ali je upozorenje za zaustavljanje izgradnje u ovoj zoni izdato prije mjesec dana.

"Postoje područja koja nisu ispoštovala uvjete izgradnje. Nismo znali da su nastavili graditi", rekao je gradonačelnik Nomvuzo Shabalala.

Drugi sprat konstrukcije je potpuno nestao.

"Prizor je zaista zastrašujući. Veliki blokovi su pali na ljude. Momci ulažu nadljudske napore da uz pomoć hidrauličnih mašina probiju čelične konstrukcije koje su na gomili kako bi došli do ljudi", rekao je Chris Botha, glasnogovornik Centra hitne službe 911.

U spašavanje su uključeni i psi tragači.