Afganistan
0

Više od 20 mrtvih u novim poplavama

FENA
U novim poplavama poginulo je više od 20 osoba i uništeno na desetine kuća u raznim dijelovima Afganistana od 26. do 27. jula, saopćile su u srijedu afganistanske Nacionalne vlasti za bavljenje prirodnim katastrofama (ANDMA).

Sjeveroistočna pokrajina Kapisa i istočna Longhman najteže su pogođene, ali je javljeno i o pogibijama i štetama u obližnjim pokrajinama Nangarhar i Kunar, prenosi Reuters.

  • Dvedest osoba poginulo je u oblasti Kohband a na hiljade kuća je uništeno, saopćio je Abdul Aleem Ayar, portparol guvernera Kapisa. Desetine povrijeđenih prebačene su u bolnice.

  • Šest osoba je poginulo u pokrajini Laghman, saopćio je direktor ANDMA-e, Abdul Matin Erdak, dodajući da su poplave također izazvale velike štete na poljoprivrednim površinama. Kazao je da su procjene šteta u toku u poplavama pogođenim područjima i da će spasilačke i napore pomoći koordinirati agencije UN-a i nevladine organizacije.

Poplave su odnijele živote više od 300 osoba u 19 od 34 afganistanske pokrajine od marta, saopćila je ANDMA.

  • Na hiljade osoba je raseljeno na sjeveru i zapadu zemlje, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK/ICRC).

U saradnji s Afganistanskim društvom Crvenog polumjeseca (ARSC), MKCK je saopćio da je hitna pomoć, ukljućujući hranu i ostale potrepštine, distribuirana u periodu maj-juni za više od 44.000 osoba raseljenih prirodnim katastrofama i sukobima. U Afganistanu je trenutno oko 300.000 raseljenih osoba.