Tone municije
43

Više od 20.000 ljudi evakuisano nakon eksplozije u vojnoj bazi u ukrajinskom gradu Kalinovska

Klix.ba
Više od 1.000 vatrogasaca bori se s velikim plamenom koji je zahvatio vojno skladište u ukrajinskoj regiji Vinnytsia, odakle je više od 20.000 stanovnika evakuisano nakon što je eksplozija municije ugrozila njihove živote.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova su saopćili kako je požar u vojnom skladištu u gradu Kalinovka počeo jučer u 22 sata po lokalnom vremenu, što je rezultiralo detonacijama.

Prema izvještajima, skladište se prostire na 60 hektara i u njemu je smješteno 188.000 tona municije, uključujući nekoliko raketnih bacača.

U požaru su povrijeđene najmanje dvije ženske osobe koje su prevezene u lokalnu bolnicu, rekao je zamjenik šefa uprave regije Vinnytsia Andrey Gizhko.

"Mnoge kuće su uništene i požar je uzrokovao velike gubitke", rekla je jedna mještanka i dodala kako je u požaru stradalo i mnogo stoke.

Saobraćaj je potpuno obustavljen u nekoliko područja u regiji, a policajci su zatvorili sve ceste koje vode u Kalinovsku i nalaze se u blizini sela jer još uvijek prijete eksplozije municije.