Svijet
0

Više od 20.000 demonstranata u Tbilisiju protiv reizbora Sakašvilija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 20.000 Gruzijaca demonstriralo je u nedjelju na poziv opozicije radi osporavanja pobjede Mihaila Sakašvilija na predsjedničkim izborima od 5. januara.

"Uprkos nasilju i nepravdi mi ćemo demonstrirati. Gruzija je pobijedila", obratio se opozicioni kandidat Gačečiladze masi koja se slivala u aveniju Rustaveli, glavnu arteriju Tbilisija.

"Zajednički ćemo napraviti front i pobijediti. Dobit ćemo drugi krug", dodao je on.

Opozicija smatra ponovni izbor dosadašnjeg predsjednika lažiranim, bez obzira na povoljno mišljenje zapadnih posmatrača.

Nekoliko sati ranije, izborna komisija je objavila konačne rezultate koji potvrđuju pobjedu Sakašvilija sa 53,47 posto glasova u prvom krugu u odnosu na 25,26 koliko je dobio Gačečiladze, isključujući time drugi krug izbora.

Tokom demonstracija, opozicionarka Salome Zurabišvili, bivša Sakašvilijeva šefica diplomatije, pozvala je strane dužnosnike da bojkotiraju ceremoniju postavljenja predsjednika Sakašvilija.

Na počeku okupljanja bilo je više od 20.000 ljudi, prema novinarima AFP-a s lica mjesta, dok opozicija navodi brojku od 80.000 demonstranata.

Ove odobrene demonstracije pobuđuju nove strahove nestabilnosti nakon demonstracija ugušenih u novembru 2007., što je dovelo do devetodnevnog vanrednog stanja i saziva prijevremenih predsjedničkih izbora.