Indija
0

Više od 17.000 seljaka se ubilo u 2009. godini

FENA
Više od 17.000 indijskih seljaka izvršilo je samoubistvo u 2009. godini, što je sedam posto više u odnosu na prethodnu godinu, prema novim podacima vlade o nesretnim smrtnim slučajevima i samoubistvima u zemlji od 1,1 milijarde stanovnika.

Samoubistva seljaka su se dogodila u tri države na jugu i zapadu zemlje, Maharastri, Karnataki i Andhri Pradesh, navodi se u vladinom izvještaju, ali se ne precizira šta je motoviralo njihov postupak.

Brojni seljaci, posebno u regijama navedenim u studiji, znatno su se zadužili u 2009. godini nakon najslabijeg monsuna u posljednjih 37 godina koji je uništio usjeve.

Prema jednoj studiji Insituta za društvene nauke Tata urađenoj 2009. godine, 150.000 seljaka je izvršilo samoubistvo u posljednjih deset godina.

Ministrica poljoprivrede u državi Madhya Pradesh, u središnjoj Indiji, nedavno je govorila o pretjeranoj upotrebi hemijskih gnojiva koja uništavaju poljoprivredne kulture i seljake.

"Zbog naših starih grijeha imamo štete pri žetvi. Redovno korištenje hemijskih sredstava u poljima oslabilo je zdravlje i otpornost i kulture su oštećene", izjavila je ona prošle sedmice za agenciju AFP i pozvala seljake da se okrenu biološkoj poljoprivredi.

Žetva je opala za 60 posto u toj državi u odnosu na prethodnu godinu zbog neuobičajenih kiša u septembru.

Porodice seljaka koji su izvršili samoubistvo govore o dugovima koji se nakupljaju i zbog kojih bi bili uništeni.

Uprkos ekonomskom razvoju u velikim gradovima u zemlji, dva od tri Indijca nastavljaju živjeti i raditi u ruralnoj sredini.