Svijet
0

Više od 150 zemalja članica UN-a danas raspravlja o klimatskim promjenama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavnici više od 150 zemalja svijeta, uključujući i predsjednike država ili vlada više od 70 zemalja, sudjelovat će danas u New Yorku na posebnom skupu UN-a posvećenom klimatskim promjenama i zaštiti klime.

Susret u New Yorku organizira se uoči sastanka na Baliju u decembru na kojem trebaju početi pregovori o budućem međunarodnom sporazumu o zaštiti klime nakon 2012. kada ističe Sporazum iz Kyota.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sazvao je skup u New Yorku dan uoči otvaranja rasprave na 62. zasjedanju Opće skupštine UN-a, kako bi osigurao što širu međunarodnu potporu i politički zamah za pregovore o klimatskim promjenama na Baliju od 3.-14. decembra.

"Bali mora donijeti iskorak u pregovorima o borbi protiv klimatskih promjena na svim frontama, uključujući prilagodbu, ublažavanje, čiste tehnologije, deforestaciju i mobilizaciju resursa", rekao je Ban Ki-moon koji će održati uvodni govor na skupu koji će biti odražan pod nazivom "Budućnost u našim rukama: Obraćanje izazovu vodstva kod klimatskih promjena".

Nakon zajedničke uvodne sjednice u dvorani Opće skupštine UN-a, sastanak će biti nastavljeni s četiri usporedne plenarne sjednice posvećene temama ublažavanja, prilagodbe, čistim tehnologijama i financijskom odgovoru na klimatske promjene. Glavni tajnik UN-a na kraju će predstaviti zaključke rasprave i održati konferenciju za novinare.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić bi kao prvi govornik na raspravi o ublažavanju, kako se očekuje, trebao predstaviti stajališta Hrvatske o globalnim mjerama za ublažavanje klimatskih promjena i stvaranju novog međunarodnog okvira za zaštitu klime nakon isteka Kyota.

Tajnik Okvirne konferencije UN-a o promjeni klime, Yvo de Boer izjavio je kako je okupljanje najvećeg broja državnika na jednom skupu o klimi do sada "znak rastućeg konsenzusa kako je apsolutno bitno da međunarodna zajednica djeluje protiv klimatskih promjena". De Boer je izrazio očekivanje da će današnji sastanak "ukazati na hitnost u pregovaračkom procesu".

Pregovori o novom međunarodnom sporazum o zaštiti klime morali bi biti zaključeni 2009. kako bi se osigurale tri godine za nacionalne ratifikacije i stupanje na snagu nasljednika sporazuma iz Kyota, javila je Hina.

Američki predsjednik George W. Bush, prema posljednjim najavama, neće sudjelovati u službenoj raspravi na skupu, već će se s Ban Ki-moonom i drugim čelnicima sastati na večeri.

Na skupu će zato govoriti dvojica američkih političkih prvaka kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, bivši demokratski potpredsjednik SAD-a Al Gore i republikanski guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Gore je neumorni borac protiv klimatskih promjena i dobitnik Oscara za dokumentarac "Neugodna istina" o globalnom zatopljenju, dok je Schwarzenegger poznat po uvođenju ograničenja emisije plinova staklenika i drugih ekoloških mjera u Kaliforniji, unatoč činjenici da je Bijela kuća problem globalnog zatopljenja do sada uglavnom ignorirala.

Osim na današnjem summitu, klimatske promjene biti će jedna od glavnih tema rasprave na 62. zasjedanju Opće skupštine UN, kao i na sastanku Clintonove inicijative koji se ove sedmice usporedo održava u New Yorku.