{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 150 novinara štrajkuje glađu

F
4.11.2008. u 16:25
0
0
Više od 150 novinara štrajkuje glađu
0
Više od 150 novinara štrajkuje glađu
Foto: AFP
Više od 150 sudanskih novinara počelo je u utorak štrajk glađu, a tri nezavisna dnevna lista su odlučila privremeno obustaviti štampanje u znak protesta protiv drakonske cenzure u Sudanu.
"Protestirat ćemo protiv ove žalosne prakse koja je protiv sloboda. Hoćemo samo naša ustavna prava", kazao je Salah Ahmed Alkagam, predsjednik upravnog odbora dnevnog lista Ajras al-Horriya, prenio je AFP.

On je kazao da je 95 zaposlenika Ajras al-Horriye, 40 zaposlenih u dnevnom listu Rai al-Chaab i 22 zaposlena u dnevnom listu Al-Maidan, kao i novinari u drugim publikacijama započelo štrajk glađu.

Privremeni sudanski ustav garantira slobodu štampe i izražavanja, ali je cenzura gotovo svakodnevna, a oficiri moćnoga sudanskog sigurnosnog aparata kontroliraju svaku večer izdanja svih novina.

Oni glavni urednici koji odbiju povući inkriminirane članke riskiraju zabranu izlaženja novina ili povlačenje novina s kioska.

Novinari tvrde da se članci svakodnevno cenzuriraju, posebno oni koji se bave Darfurom, korupcijom, ljudskim pravima i optužbama koje je pokrenuo tužilac Međunarodnog kaznenog suda protiv predsjednika Omara al-Beshira.

Ban Ki-moon o krizi u Kongu

04.11.2008. u 16:30

Reis Cerić u Vatikanu

04.11.2008. u 16:25
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: