{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 150 miliona djece lišeno prava i obrazovanja

F
12.6.2009. u 11:08
0
0
Više od 150 miliona djece lišeno prava i obrazovanja
0
Više od 150 miliona djece lišeno prava i obrazovanja
U svijetu će u petak biti obilježen Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada. Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization - ILO) procijenjuje da je više od 150 miliona djevojčica i dječaka radi na način koji ih lišava osnovnih ljudskih prava i adekvatnog obrazovanja.
ILO upozorava da je više od polovine tih mališana izloženo najgorim oblicima dječjeg rada, kao što su rad u opasnim uslovima, prisilni rad, nelegalne radnje ili prostitucija, a često su uključeni i u oružane sukobe, prenose agencije.

Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada prvi put je obilježen 12. juna 2002., a ove godine posvećen je uticaju ekonomske krize na dječiji rad, posebno kada su u pitanju djevojčice.

Djevojčice su centralna tema ove godine. Procijenjuje se da je oko 100 miliona djevojčica angažovano na sličnim poslovima kao i dječaci, ali da su suočene i s dodatnim poteškoćama i rizicima. U osnovi pojave dječijeg rada je siromaštvo, upozorava ILO i dodaje da veliki broj djevojčica radi u poljoprivredi ili u zanatskom sektoru. One su angažovane i u tajnim radionicama, a nije zanemarljiv broj onih koje se nalaze u doslovnom ropstvu - prinuđene su na prostituciju i pornografiju.

Djevojčice su suočene s višestrukim poteškoćama i diskriminacijom, vrlo često isključene iz sistema obrazovanja i angažovane na neplaćenim poslovima u domaćinstvima. Bez školovanja djeca neće imati šansu za bolju budućnost, dobro plaćene poslove koji traže obrazovanje, upozorava organizacija i dodaje da je UN u cilju smanjenja siromaštva, gladi i poboljšanja zdravlja do 2015. godine kao jedan od Milenijumskih ciljeva promovisale i osnovno obrazovanje za djecu.

Uspjeh Milenijumskih ciljeva po tom pitanju samo je polovičan jer, prema podacima ILO-a, od 2000. godine, kada su ciljevi usvojeni, više od 70 miliona djece nije upisano u osnovnu školu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: