Svijet
0

Više od 135.000 ljudskih žrtava žrtava tsunamija u Aziji

NINA
Tragična bilanca tsunamija u južnoj i jugoistočnoj Aziji dobiva sve veće užasnije razmjere jer, prema najnovijim podacima, broj žrtava je danas premašio brojku od 135.000 ljudi.

Do naglog porasta broja žrtava je došlo u Šri Lanki gdje su pobunjenici na sjeveru zemlje, tamilski Tigrovi, danas priopćili da je na teritoriju pod njihovom kontrolom stradalo 14.000 ljudi, žena i djece.

To znači da je dosadašnja crna bilanca žrtava u Šri Lanki premašila 41.000. Na prvom tužnom mjestu je i dalje Indonezija s oko 82.000 nastradalih na otoku Sumatri koje se nalazilo samo 160 kilometara od epicentra katastrofalnog zemljotresa tako da je dvostruko stradalo - od razornog zemljotresa i od orijaškog tsunamija.

U Indiji zasad ima oko 9.000 nastradalih, a u Tajlandu više hiljada, među kojima dosta stranaca, iz bar 40 zemalja širom svijeta.

Svjetska banka je danas izdvojila još 250 miliona dolara, odnosno ukupno pola milijarde dolara, na ime prve pomoći zemljama regije pogođenim tsunamijem.

Donatorska konferencija je planirana za 11. januar. U međuvremenu će američki državni sekretar Colin Powell i guverner Floride Jeb Bush, brat predsjednika Georgea Busha stići u nedjelju u jugoistočnu Aziju da se na licu mjesta upoznaju s humanitarnim potrebama najteže nastradalih zemalja.