Uspješna akcija
27

Više od 100 nasukanih kitova spašeno na obali Šri Lanke

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Više od 100 kitova koji su se nasukali na plaži Šri Lanke uspješno je vraćeno tokom operacije spašavanja koja je trajala tokom cijele noći.

Zahvaljujući naporu spasilačkih timova veliki broj nasukanih kitova je spašen, ali su nažalost tri kita i jedan delfin uginuli usljed povreda koje su zadobili prilikom nasukavanja na plaži nedaleko od grada Panadure južno od glavnog grada Colomba.

U spašavanju su učestvovali pripadnici mornarice, pripadnici službe za zaštitu okoliša, policija i lokalno stanovništvo.

Vjeruje se da je ovo bilo najbrojnije nasukavanje kitova u Šri Lanki, a zasad nije poznato šta je uzrok.

Lokalno stanovništvo je odlučilo prekršiti policijski sat te se priključilo spasilačkim timovima kako bi pomogli u guranju manjih kitova u dublju vodu s ciljem da otplivaju dalje u okean.

"Ljudi su se okupili i spasili veliki broj kitova, međutim, neki kitovi su bili preumorni da se nastave boriti i plutati cijelu noć, Nisu imali snage da se vrate u dubine i zbog toga su uginuli", rekla je biolog dr. Asha De Vos.

Nasukavanja kitova nisu rijetkost, a naučnici kao razlog navode nekoliko teorija uključujući potjeru za ribama prema obali zbog čega postanu dezorjentisani.

U septembru je na obali Tazmanije uginulo nekoliko stotina kitova i to je bilo jedno od najbrojnijih nasukavanja u historiji Australije.