Do 10 posto populacije
1

Više od 100 delfina uginulo u brazilskoj Amazoniji zbog porasta temperature vode

I. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Više od 100 delfina poginulo je u brazilskoj amazonskoj prašumi u protekloj sedmici dok se region bori sa teškom sušom, a njih može biti još više ako temperature vode ostanu visoke, kažu stručnjaci.

Istraživačka grupa brazilskog Ministarstva nauke, tehnologije i inovacija saopćila je da su u ponedjeljak pronađena još dva mrtva delfina u regiji oko jezera Tefe, koje je ključno za sisare i ribe u tom području.

Uginule su i hiljade riba, javljaju lokalni mediji. Stručnjaci vjeruju da su visoke temperature vode najvjerovatniji uzrok smrti u jezerima u regiji.

Temperature od prošle sedmice premašile su 39 stepeni celzijusa u regionu jezera Tefe.

Institut brazilske vlade Chico Mendes za očuvanje biodiverziteta, koji upravlja zaštićenim područjima, rekao je prošle sedmice da je poslao timove veterinara i stručnjaka za vodene sisare da istraže smrtne slučajeve.

U jezeru Tefe bilo je oko 1.400 riječnih delfina, rekla je Miriam Marmontel, istraživačica sa Instituta Mamiraua.

"U jednoj sedmici već smo izgubili oko 120 životinja, što bi moglo predstavljati 5 do 10 posto populacije", rekla je Marmontel.

Radnici su od prošle sedmice pronašli leševe delfina u regiji u kojoj su isušene rijeke utjecale na siromašne zajednice na obali i zaglavile njihove čamce u pijesku.

Guverner Amazonasa Wilson Lima u petak je proglasio vanredno stanje zbog suše.

Nicson Marreira, gradonačelnik Tefea, grada od 60.000 stanovnika, rekao je da njegova vlada nije u mogućnosti da isporuči hranu direktno nekim izolovanim zajednicama jer su rijeke isušene. ​ Ayan Fleischmann, geoprostorni koordinator na Institutu Mamiraua, rekao je da je suša imala veliki utjecaj na zajednice uz rijeke u regiji Amazone, piše France24.

"Mnoge zajednice postaju izolovane, bez pristupa kvalitetnoj vodi, bez pristupa rijeci, koja je njihovo glavno prevozno sredstvo", rekao je on.

Fleischmann je rekao da je temperatura vode porasla sa 32 stepena, koliko je iznosila u petak, na skoro 38 u nedjelju. Rekao je da još uvijek utvrđuju uzrok smrti delfina, ali da je visoka temperatura i dalje prvobitni razlog ovakve situacije.