Generalna skupština UN-a
0

Više od 10 delegacija napustilo salu zbog Ahmadinejada

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od deset delegacija, među kojima američka i francuska, sinoć je u New Yorku napustilo salu u kojoj se održavala sjednica Generalne skupštine UN, kao znak protesta protiv obraćanja iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada, koji je optužio Izrael za "nehumanu politiku" na palestinskim teritorijama i dominaciju u svjetskim političkim i ekonomskim pitanjima.

Francuski diplomatski izvori su potvrdili da je delegacija te zemlje napustila salu.

"Obraćanje iranskog predsjednika je neprihvatljivo" - izjavio je za AFP jedan francuski diplomata, precizirajući da su se Evropljani prethodno dogovorili o eventualnom odlasku sa skupštine.

Američki diplomatski izvori su takođe potvrdili da je njihova delegacija napustila salu.

 "Razočaravajuće je to što je Ahmadinejad ponovo izabrao da zastupa ofanzivnu i antisemitsku retoriku", navodi u saopštenju Mark Kornblu, portparol američke delegacije pri UN.

Salu su napustile  i delegacija Velike Britanije, Italije, Njemačke, Danske, Mađarske, Argentine, Kostarike, Urugvaja, Novog Zelanda i Austarlije - potvrdio je za AFP jedan evropski diplomata.

Kanada je, takođe, bila najavila da će bojkotovati Ahmadinejadovo obraćanje, u kome je naširoko iznio optužbe protiv trenutnog stanja u svijetu.
"Više nije prihvatljivo da jedna izrazita manjina dominira u domenu politike, ekonomije i kulture u većem dijelu sveta zahvaljujući svojim sofističkim mrežama, zasnovanim na novom obliku ropstva i  ugrožavanju reputacije drugih nacija, čak i evropskih naroda i SAD,  kako bi postigla svoje rasističke ciljeve" , izjavio je Ahmadinejad.

Iranski predsjednik je, aludirajući na SAD i intervenciju Amerike u Iraku i Afganistanu, ocijenio da je neprihvatljivo slanje trupa hiljade kilometara kako bi vodile ratove i prolivale krv, vršile teror i zastrašivanje.

On se, takođe, zapitao kako "određene vlade mogu bezuslovno da podrže zločine okupatora protiv žena i djece koji ne mogu da se brane, uništavanje njihovih domova, imanja, bolnica i škola", ističući da je došlo vrijeme da svijet na to odgovori.