Sljedeće godine u Izraelu
0

Više od 10.000 novih jevrejskih doseljenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar Beni Begin, iz vladajućeg konzervativnog Likuda, najavio je da će broj stanovnika u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali iduće godine porasti za 10.000, uprkos desetomjesečnom moratoriju na izgradnju novih domova za Jevreje.

Na konferenciji za novinare, Begin je u četvrtak navečer objasnio da će moratorij biti bolan ali da to nije potpuno zamrzavanje izgradnje u pravom smislu riječi.

Također je podsjetio da je izgradnja 3.000 novih domova već počela i da će biti završena, bez obzira na moratorij i da će se 10.000 novih doseljenika useliti, prenose u petak izraelski mediji.

  • To nije ni zamrzavanje, ni suspendovanje. Izgradnja u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) nastavit će se u narednih deset mjeseci, rekao je Begin, sin pokojnog izraelskog premijera Menahema Begina.

On je čak najavio da se neće "ograničavati, niti suspendovati nove dozvole za izgradnju".

Mark Regev, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbio je da komentira tu izjavu, naglasivši da objavljeno zamrzavanje važi.

  • Nije bilo promjene, to (zamrzavanje) važi i prestanak na 10 mjeseci važi, rekao je Regev.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je prije tri sedmice desetomjesečni moratorij na izgradnju novih domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali. Rekao je da je to gest prema Washingtonu koji nastoji da doprinese obnovi mirovnih pregovora s Palestincima.

Palestinska strana ga je, međutim, odbacila, naglasivši da privremeni moratorij nije dovoljan.

Netanyahu se s druge strane našao na udaru jevrejskih doseljenika i njihovih pristalica koji su organizovali velike proteste ispred Netanyahuove rezidencije u srijedu navečer.