Svijet
101

Više od 1,6 miliona Britanaca potpisalo peticiju za zabranu dolaska Donalda Trumpa

Klix.ba
Više od 1,6 miliona građana Ujedinjenog Kraljevstva potpisalo je zvaničnu peticiju upućenu vlastima u Londonu, a u kojoj se traži otkazivanje gostoprimstva predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Peticija je aktivirana tokom vikenda i u prosjeku je potpiše više od 10.000 građana za samo jedan sat. Riječ je o "obaveznoj peticiji" koju vlada i parlament zakonom moraju uzeti u obzir jer je prevazišla broj potpisa od 100.000.

Prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva, svaka peticija upućena vladi i parlamentu, a koja se organizuje na zvaničnoj stranici i čiji potpisi pređu broj od 100.000, mora ući na dnevni red sjednice parlamenta i sjednice vlade kako bi se razmatrala.

Ni vlada ni parlament još uvijek nisu reagovali na ovu peticiju.

Peticija je pokrenuta kao odgovor na naredbu Donalda Trumpa u kojoj zabranjuje ulazak u SAD svim građanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May susrela se prošle sedmice sa novim američkim predsjednikom postavši tako prvi državnik koji je došao u Washington nakon inauguracije. Ona je tada Trumpu uručila poziv kraljice Elizabete II da tokom 2017. godine posjeti London.