Svijet
1

Više hiljada Poljaka na protestima u Varšavi

SRNA
Više hiljada Poljaka protestovalo je danas u centru Varšave protiv politike vlade desnog centra koju predvodi Donald Tusk, a posebno zbog novog zakona koji podiže starosnu granicu za odlazak u penziju.

Demonstracije, koje su organizovali konzervativno-nacionalistička opoziciona partija "Zakon i pravda", sindikat Solidarnost i druge grupe, izraz je dubokog nezadovoljstva mnogih Poljaka zbog pokušaja vlade da smanji javni dug uvodeći tržišne reforme koje slabe mrežu socijalne sigurnosti.

Portest je održan u centru Varšave na trgu Tri krsta gdje su demonstranti pjevali patriotske i religijske pjesme, navodi AP.

Glavni izvor nezadovoljstva demonstranata je novi zakon koji je inicirala vlada premijera Donalda Tuska, a koji postepeno podiže granicu za odlazak u penziju na 67 godina za sve Poljake - sa dosadašnjih 60 za žene i 65 za muškarce.

Poljaci su ovim protestima izrazili i nezadovoljstvo zbog velike stope nezaposlenosti koja je veća od 12 odsto, uprkos relativno povoljnoj makroekonomskoj situaciji.