Svijet
8

Više hiljada ljudi stiglo na Svetu zemlju na proslavu Božića

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najviše rangirani pripadnici katoličkog klera sa Svete zemlje u četvrtak su pristizali u mjesto Isusovog rođenja, dok su proslave Božića počele u Betlehemu i u drugim mjestima.

Latinski patrijarh Fouad Twal prošao je kroz glavnu kapiju sigurnosnog zida na Zapadnoj obali koja odvaja Betlehem od obližnjeg Jerusalema i naišao na dobrodošlicu palestinskih zvaničnika.

Crkvena zvona su zvonila kada je kolona vozila u kojoj je bio Twal, u pratnji izraelske policije, ušla u dio teritorije koji je pod izraelskom kontrolom, smješten u hrišćanskom kvartu Starog grada u Jerusalemu. Kada je kolona stigla na palestinsku teritoriju, pratila ju je palestinska policija.

Patrijarh je u Betlehemu pješke došao na centralni trg Manger u biblijskom gradu.

Twal će predvoditi ponoćnu misu, uglavnom na arapskom jeziku, u Crkvi začeča, mjestu za koje se vjeruje da je u njemu rođen Isus. Očekuje se da palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i premijer Rami Hamdallah prisustvuju ponoćki.

U božićnoj poruci objavljenoj u srijedu Abbas navodi da se moli za okončanje okupacije "u cilju ukrsnuća pravde u našoj svetoj zemlji".

"Desci hiljada turista širom svijeta doputovali su u Izrael i na Palestinske teritorije radi praznične sezone", saopćila je glasnogovornica izraelskog ministarstva turizma Lydia Weitzman.

Očekuje se da konačna brojka koja bude objavljena nakon praznika bude za nekoliko procenata niža od 70.000 turista u 2014. godini zbog novog vala nasilja koje je zasjenilo proslavu praznika.