Svijet
0

Virus ptičje gripe H5N1 otkriven u Sloveniji

FENA
Virus ptičje gripe otkriven na prvom labudu u Sloveniji, kod kojega je prošle subote utvrđena ta bolest, bio je tipa H5N1, potvrdio je u četvrtak ured za informiranje slovenske vlade.

Takav nalaz pokazao je test izvršen u talijanskom laboratoriju u Padovi, a još se čekaju rezultati nalaza tkiva istog labuda iz britanskog laboratorija u Weybridgeu, kamo su upućeni u ponedjeljak.

Mjere prevencije širenja ptičje gripe za sada se u Sloveniji neće mijenjati budući da je nakon otkrića prvog slučaja dan naputak da se veterinarske i druge službe ponašaju kao da je riječ o opasnijem soju virusa.

Od nedjelje, kada je javnost obaviještena o prvom slučaju ptičje gripe na divljim pticama u Sloveniji, proglašena su tri zaštićena pojasa u kojima se primjenjuju posebne mjere zaštite i kontrola, a ispitivanja nisu pokazala da se je bolest proširila na domaću perad.

Slovenska veterinarska komora u četvrtak je zatražila od vlade da mjere kontrole i prevencije preuzme od veterinarske državne uprave zbog, kako se navodi, teškoća u koordinaciji koje su se do sada pokazale.

Veterinarska komora u priopćenju za javnost navodi da je zadovoljna mjerama koje su poduzete, ali da je koordinacija vlade i nadležnih ministarstava potrebna jer je za veterinarsku službu usklađivanje potrebnih mjera prevelika zadaća, osobito zbog "opasnosti širenja ptičje gripe po cijeloj državi".

Bolest je preliminarnim testovima utvrđena na još nekoliko divljih ptica (na labudovima i jednoj bijeloj čaplji), a mrtve ptice koje se donose na analizu u međuvremenu su pristigle iz raznih područja države, pa i iz okolice Ljubljane.