Stručnjaci
0

Virus nove gripe još uvijek nije na vrhuncu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pandemija virusa nove gripe tipa A (H1N1) još nije dostigla vrhunac smatra komitet stručnjaka u savjetu proslijeđenom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

"Komitet je uputio savjet WHO-u da je prerano zaključivati da je virus u svim dijelovima svijeta dostigao vrhunac u prenosu gripe i da je potrebno dodatno vrijeme i informacije da bi se donio stručni savjet o statusu pandemije", ističe portparol WHO-a Gregory Hartl.

WHO planira tokom dana održati konferenciju za novinare. WHO je u junu prošle godine saopštila da je novi virus izazvao prvu pandemiju gripe nakon više od 40 godina, jer se za samo šest sedmica iz Meksika i SAD-a proširio na ostatak svijeta.

Prema pravilima WHO-a, komitet za vanredne situacije sastavljen od 15 stručnjaka, na čijem je čelu Australijanac John MacKenzie, daje povjerljive preporuke generalnom direktoru WHO Margaret Chan, koja potom treba da o svojoj odluci obavijesti ministre zdravlja iz 192 zemlje članice ove UN agencije i Vatikan.

WHO je potvrdila da je od virusa H1N1 umro 16.000 osoba, ali je istaknuto da je to "gruba pretpostavka", jer je nemoguće da je kod svakog slučaja utvrđena dijagnoza i izvršeno ispitivanje. Prema ocjeni stručnjaka, bit će potrebno godinu ili dvije nakon okončanja pandemije da bi se utvrdio stvaran broj preminulih od virusa H1N1.

Od uobičajene sezonske gripe godišnje umre između 250.000 i 500.000 ljudi, uglavnom slabih i starijih osoba. Na meti H1N1 bile su mlađe osobe i djeca.