Čile
0

Virus na puranima sličan pandemijskom H1N1

FENA
Čileanski Institut za javno zdravstvo (ISP) potvrdio je u subotu da je virus svinjske gripe otkriven na dvjema farmama za uzgoj purana u središtu zemlje "potpuno identičan" pandemijskom soju A/H1N1 i da je na životinje prešao s čovjeka.

"Rezulati prvih analiza pokazuju da je virus otkriven kod purana identičan virusu koji se zimus širio Čileom", saopćio je ISP, najviše tijelo za javno zdravstvo koje je u nadležnosti ministarstva, a prenosi AFP.

Čile je jedna od zemalja na američkom kontinentu koje je pandemija svinjske gripe najteže pogodila, sa 116 mrtvih i 12.175 oboljelih, po posljednjem službenom izvještaju.

Ovaj slučaj prijenosa virusa s čovjeka na purane o kojem je izvijestila čileanska Služba za zemljoradnju i stočarstvo (SAG), odbacivši mogućnost mutacije virusa, prvi je takav slučaj u svijetu.

No Međunarodna organizacija za zdravlje životinja (OIE) rekla je da očekuje potvrdu nakon analize sojeva u drugim međunarodnim referentnim laboratorijima.

Kako je javio ISP, analiza cijelog genoma trebala bi biti gotova do kraja iduće sedmice.

Uzbunu je podigla firma za prodaju purećeg mesa, koja je krajem jula primjetila pad u nošenju jaja od 70 posto i lošiju kvalitetu ljuske u peradarniku u Valparaisu. Kako je rekao SAG, stanje se popravilo što se tiče nošenja jaja.

ISP je u subotu istaknuo da "konzumiranje puretine nije opasno za ljude".

Čileanci su veliki potrošači puretine koje na godinu pojedu oko 4,5 kg po glavi stanovnika, 50 posto izvoze u Evropsku uniju, a drugu polovinu u zemlje kao što su Meksiko, Kanada i Japan.