SZO
0

Virus H1N1 još nije mutirao

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan saopštila je danas da virus gripa tipa H1N1 izgleda da još nije mutirao u opasniju bolest, kao i da je razvoj vakcina u toku.

"Do sada su se vakcine pokazale kao veoma efikasne", izjavila je Chanova u Hong Kongu na otvaranju godišnjeg sastanka SZO za region zapadnog Pacifika.

Ona je dodala da virus može da mutira svakog trenutka,  ali da se može konstatovati,  prema laboratorijskim analzima,  da je od aprila virus u svijetu ostao veoma sličan početnom virusu. 

Čanova je napomenula da se svake godine mogu proizvesti tri milijarde doza vakcina i dodala je da je Kina beć počela vakcinaciju svog stanovništva.

Ona je, takođe,  uputila savjet vlastima u Hong Kongu da polako preduzimaju mjere protiv pandemije i da koncentrišu resurse na pacijente koji su već zaraženi. 

"Pacijenti visokog rizika, kao što su starije osobe, gojazne osobe i lica sa hroničnim bolestima, mogu imati ozbiljnijih problema sa virusom gripa" , naglasila je Čenova.

Hong Kong, koji se prvi suočio sa epidemijom bolesti Sars 2003. godine, preduzeo je seriju striktnih mjera za borbu protiv novog gripa, a jedna od mjera je pojačana kontrola granica.