Guardian
0

Virus gripe dobio novo ime – influenca A (H1N1)

FENA
Britanski dnevnici u petak najveći prostor i dalje posvećuju opasnosti od novog virusa gripe, koji sada ima novo ime - influenca A (H1N1), dok The Guardian u jednome od članaka o gripi ukazuje na katastrofalne posljedice koje bi virus mogao imati u siromašnim zemljama, prije svega u Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da je počela slati antivirusne lijekove u siromašne zemlje, posebno one na južnoj Zemljinoj polulopti gdje se pojava novog virusa poklapa s početkom zime.

Stručnjaci, kako piše u Guardianu strahuju da bi virus ako stigne do Afrike, mogao brzo da se širi po siromašnim naseljima u kojima živi veliki broj ljudi.

Oni navode da afričke zemlje nemaju ni sistem za nadgledanje širenja zaraze ni dovoljno ljekara, bolnica i lijekova da se bore s pandemijom, i da bi smrtnost u tom dijelu svijeta mogla biti znatno veća nego na drugim kontinentima.

Daily Telegraph, međutim, ocjenjuje da se zbog moguće pandemije diže prevelika panika. List u redakcijskom komentaru podsjeća da se posljednja pandemija pojavila prije tačno 40 godina kada je hongkoški virus gripe širom svijeta usmrtio oko milion ljudi.

U Britaniji su tada bile otkazane nogometne utakmice, ljekari su pali na nos, a lijekovi i vakcine su se uvozili. Ali bilo je stoicizma kojeg sada nema, smatra autor komentara koji u reakciji britanske javnosti na pojavu novog virusa vidi znake iracionalnog straha.

Jedno od objašnjenja za to je što danas - za razliku otprije četiri decenije - imamo medije koji neprekidno izvještavaju o gripi. Ali da bi se izbjegla panika, potrebno je i da dužnosnici ne daju bombastične izjave poput one u kojoj je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan rekla da je "ugroženo cijelo čovječanstvo", navodi Daily Telegraph.