{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Virtualni" prijedlozi Obame za Irak

F
16.7.2008. u 10:01
0
0
"Virtualni" prijedlozi Obame za Irak
0
"Virtualni" prijedlozi Obame za Irak
Foto: AFP/File
Londonski dnevnici u srijedu na vanjskopolitičkim stranicama najveću pažnju posvećuju govoru američkog predsjedničkog kandidata Baracka Obame o međunarodnoj politici koju će voditi bude li izabran za šefa Bijele kuće.
Većina dnevnika izvještava o obećanju Obame da će ako postane novi američki predsednik, povući vojnike iz Iraka.

Konzervativni Daily Telegraph u analizi govora zaključuje da su vanjskopopolitički ciljevi Obame i njegovog suparnika republikanca Johna McCaina u suštini identični.

Ne treba sumnjati da će se McCain složiti s bilo kojim od ključnih ciljeva koje je izložio Obama - borbom protiv Al-Qaide i širenja nuklearnog naoružanja, manjom američkom zavisnosti od strane nafte i izgradnjom savezništava na globalnom nivou – jedini sporan ostaje Irak.

Ali i tu se dva suparnika slažu više nego što se to vidi na površini, piše list. Obama se na tome planu zapravo drži postojeće američke politike - novina je jedino to što je sebi vezao ruke rokom od šesnaest mjeseci za povlačenje trupa od trenutka kada preuzme dužnost.

Činjenica je međutim da će do tada, pa i kasnije tokom 2009. godine, hiljade vojnika zaista i otići iz Iraka, da bi do sredine 2010., kada bi trebalo da istekne Obamin rok, u toj zemlji ostale manje snage za obuku Iračana, sa čime se uostalom slaže i kandidat demokrata.

Drugim riječima, zaključuje Daily Telegraph, šesnaestomjesečni rok ima virtualan značaj, jedina razlika je u tome što bi, umjesto s McCainom, s Obamom kao američkim predsjednikom nekoliko brigada napustilo Irak nekoliko mjeseci ranije nego što je to bilo i inače planirano.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: