Svijet
0

Vino s likovima Hitlera i Mussolinija u Italiji opet u prodaji

FENA
Vinaru iz sjeverne Italije vraćene su etikete za vino s likovima Hitlera i Mussolinija te nacističkih vođa Heinricha Himmlera i Rudolfa Hessa koje su bile zaplijenjene u septembru te on opet smije prodavati vino sa spornim etiketama.

Sud u Bolzanu naredio je povrat zaplijenjenih etiketa, izvijestio je u utorak dnevnik "Dolomiten".

Državni odvjetnik u Bolzanu Cuno Tarfusser zaplijenio je krajem septembra etikete s likovima Hitlera i Mussolinija te nacističkih vođa Heinricha Himmlera i Rudolfa Hessa. Tarfusser smatra da tiskanje etiketa predstavlja "veličanje zločina protiv čovječanstva".

Vlasnik etiketa poznata je talijanska vinarija Lunardelli, koja boce s fašističkim i nacionalsocijalističkim simbolima prodaje u trgovinama diljem Italije.

Lunardelli, vinarija iz mjesta Pasian di Prato u Friuliji, prodaje vina poznatih sorata s etiketama na kojima su likovi "povijesnih osoba".

Vinarija je prvi uspjeh postigla s vinom "Mussolini", koje je u kratko vrijeme osvojilo talijansko tržište. Međutim, zbog etikete na kojoj je bio otisnut lik "Ducea", vlasnik vinarije i njegov sin završili su na sudu.

Unatoč tome, Lunardelli je uskoro plasirao na tržište "Hitlera", slijedeću marku svoje "povijesne kolekcije". Nakon toga, u talijanskim trgovinama našla su se i vina s nacionalsocijalističkim sloganom "Jedan narod, jedan Reich, jedan vođa", te etikete sa slikama Hermanna Goeringa i Erwina Rommela.

Lunardelli odbija međutim sve optužbe za nostalgičnost i koketiranje s fašizmom i nacionalsocijalizmom. "Potpuno nepristrano", kako je saopćio, nudi zainteresiranim kupcima i vino s likovima Marxa, Staljina, Lenjina ili Che Guevare.

"Smiješno, Staljin je ubio 15 miliona ljudi ali nitko se ne uzbuđuje zbog te boce. A zbog etiketa s Hitlerom i Mussolinijem završio sam na sudu", izjavio je 36-godišnji Andrea Lunardelli, sin vlasnika vinarije i autor kolekcije, prenijela je Hina.

Prije četiri godine njemačka je ministrica pravosuđa Brigitte Zypries službeno prosvjedovala kod talijanske vlade zbog prodaje vina s nacionalsocijalističkim simbolima, ali je Lunardeli svaki put pred sudom uspio dokazati da ne slijedi političke ciljeve.

"Ne može mi se ništa predbaciti, ja samo koristim slike koje se mogu vidjeti u svakoj povijesnoj knjizi. Talijanski zakon ne zabranjuje prodaju slika iz razdoblja fašizma i nacizma", izjavio je Andrea Lunardelli.

Mladi vinar otkrio je novinarima i da Talijani vole kupovati vino s likom Mussolinija, dok turisti iz Austrije i Njemačke radije uzimaju boce s likom Hitlera.