Svijet
0

Vina sa Hitlerovim likom i dalje u prodaji

SRNA
Centar "Simon Wiesenthal" pozvao je na globalni bojkot italijanske kompanije "Vina Lunardelli", koja prodaje vina sa etiketima na kojima su slike nacističkog lidera Adolfa Hitlera i slogani tog pokreta.

"Centar osuđuje reklamiranje ovih proizvoda i traži od distributera u Italiji i širom svijeta da vlasnicima sporne firme pošalju jedinu poruku koju će shvatiti, a to je da ne posluju sa nekim ko koristi nacistička ubistva za marketinško oruđe", navodi se u saopštenju Centra.

Saopštenje je objavljeno nakon što je norveški bračni par, koji je tokom sedmice boravio u posjeti italijanskom priobalnom gradu Riminiju, izrazio šokiranost kada je vidio kontroverzna vina na policama.

Tokom prošle godine, američki advokat Matthew HIrsch i njegova supruga žalili su se italijanskim medijima kada su u supermarketu nedaleko od hotela u kojem su odsjeli u gradu Garda na sjeveru Italije primijetili vinske boce sa Hitlerovim likom.

Tadašnji ministar za integracije obećao je pokretanje istrage "ističući da se time vrijeđa sjećanje miliona ljudi i rizikuje narušavanje imidža Italije". Međutim, vinske boce na kojima se nalaze i etikete sa likom Benita Musolonija ali i bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla i dalje su dostupne u prodavnicama.

Direktor kompanije Alessandro Lunardelli stao je u odbranu kontroverznog vina riječima da je riječ o "šali" kojom ne žele nikoga da uvrijede.