Svijet
0

Viktor Juščenko pobjedio u ukrajinskom "trećem" krugu izbora

NINA
Prema anketi među ukrajinskim glasačima posle izlaska s birališta, u borbi za predsjednika Ukrajine uvjerljivo je pobijedio oporbeni vođa Viktor Juščenko.

Juščenko je u ponovljenom drugom krugu izbora dobio oko 56,5 posto glasova, dok je njegov protukandidat i doskorašnji premijer Viktor Janukovič osvojio oko 41 posto naklonosti građana. Prema neslužbenim podacima objavljenim nakon zatvaranja biračkih mjesta, "trećem krugu" izbora za šefa države odazvalo oko 55 posto birača.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) izjavio je da će službeni preliminarni rezultati biti objavljeni danas, a na konferenciji za štampu nešto prije ponoći bit će objavljeni konačni rezultati o odzivu u regijama i na izbornim mjestima u inostranstvu, kao i informacije o zabilježenim neregularnostima.

Voditelj Janukovičevog izbornog štaba Taras Čornovil već je izjavio da je registriran velik broj kršenja propisa u korist njihovog rivala. Agitacija u korist Juščenka trajala je, prema Čornovilovim riječima, i tokom glasanja u većini oblasti Ukrajine, posebno na zapadu, u Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj i Ternopoljskoj oblasti.

On je dodao da mnogi članovi izbornih komisija, koji su predstavljali Juščenkov tabor, ne samo da su nosili narančastu odjeću ili šalove s predizbornim sloganom ovog kandidata - "Tak!", a da su zabilježeni i slučajevi pritiska iz Juščenkovog bloka. Čornovil je u razgovoru s članom američkog Kongresa Jimom Colbyjem najavio da će tužiti CIK "zbog nereagiranja i neaktivnosti".

Tajnik CIK-a Sergei Dubovik je, međutim, izjavio da nisu registrirane ozbiljnije nepravilnosti, dodajući da se za prekršaje ne može reći da su "imali sistemski karakter".