John McCain
0

Vijetnamski heroj nije znao osvojiti Ameriku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanac John McCain, koji je svoju kampanju uveliko temeljio na domoljublju čeličenom u tamnicama sjevernog Vijetnama, nije umio osvojiti Ameriku umornu od osam godina administracije republikanca koju su u utorak birači odlučili odbaciti.

Sa svoje 72 godine da je bio izabran, McCain bi u Bijelu kuću ušao kao najstariji predsjednik, ali njegovo iskustvo, kojim se suprotstavljao 25 godina mlađem protukandidatu Baracku Obami, nije mu dostajalo za tu zadaću.

Imenovan kandidatom, McCain se, prema anketama, dobro nosio sa svojim protivnikom, no pretrpio je težak udarac s izbijanjem finansijske krize, za koju su odgovornost demokrati pripisali administraciji republikanca Georgea W. Busha.

Kada je 15. septembra u stečaj pala banka Lehman Brothers i ubrzala krizu, on je nespretno izjavio da su "temlji američkoga gospodarstva solidni" i ta ga je izjava pratila do kraja kampanje.

No McCain nije odustao i postavio se kao slobodan strijelac unutar svoje stranke, znajući dobro da mu je jedini izgled za pobjedu ako se uspije distancirati od naslijeđa Georgea W. Busha, kojem je popularnost pala na najnižu tačku ikada viđenu u SAD-u.

"Nisam predsjednik Bush", dobacio je iznerviran Obami tokom TV sučeljavanja, kada ga je Obama podsjetio da je senator McCain devet puta od deset glasao za projekte Busheve administracije.

U svoju obranu McCain je uzastopce ponavljao da se suprotstavljao administraciji Busha oko zatvora Guantanamo i politike Bijele kuće prema klimatskim promjenama i načinu vođenja rata u Iraku.

No John McCain nije nikada pronašao Ahilovu petu svoga protivnika i nastupao je nervozno tokom tri televizijska sučeljavanja nasuprot protivnika koji je uspio zadržati mir i već usvojio predsjedničko držanje.

Njegovu su kampanju pratile i optužbe za nekonzistenstnost, pa je u vrijeme dok su republikanci nastojali destabilizirati Obamu optužbama da prijateljuje s teroristima ili da je socijalist, a što je u američkom kontekstu ravno uvredi, McCain mu je pritekao u pomoć.

"Moram vam reći da je on častan čovjek kojeg se ne trebate bojati na čelu SAD-a ", rekao je u oktobru, praćen negodovanjem svojih pristalica. Međutim, poslije je svog protivnika optužio da neće znati odgovoriti na teroristički napad.

Izbor Sare Palin, ikone vjerničke i konzervativne desnice, donijelo je McCainu isprva rast popularnosti, ali je zatim uplašio dio birača centra, uzenmirenih njezinim tvrdim stajalištima prema pobačaju.

Birači su se pritom i zabrinuli mogućnošću da Palin, koja nema ni nacionalnog ni međunarodnog iskustva, zamijeni McCaina u Bijeloj kući u slučaju nesreće.

Kada ga je napustio bivši državni tajnik Colin Powell i podržao Obamu, McCain je kampanju usredotočio na "Joea vodoinstalatera", potencijalnog malog poduzetnika kojeg su republikanci uzdigli do simbola američkog poduzetničkog duha, kojem prijeti fiskalna politika demokrata dođu li na vlast.

No kampanja je poprimila patetične tonove u četvrtak, na skupu u Ohaju, kada je McCain očajnički s tribine zazivao Joea, a taj se nije pojavio.

John Sidney McCain, rođen je 29. augusta 1936. u dinastiji koja je služila u američkoj vojsci od stjecanja nezavisnosti u 18. stoljeću. Sam je i rođen u vojnoj bazi Coco Solo u Panami, dok je Panamskim kanlom upravljao SAD.

Pet godina proveo je na robiji u sjevernom Vijetnamu, trpeći mučenje i izolaciju, što mu je ostavio i tjelesne posljedice. "Moja me zemlja spasila, i to ne mogu zaboraviti. Borit ću se za nju do zadnjeg daha", rekao je dirnut na republikanskoj konvenciji.

Otac je sedmoro djece, od kojih je troje usvojeno. Drugi put se oženio1980., odabravši Cindy, bogatu nasljednicu distributera piva, koja je u njegovoj kampanji sudjelovala svojim novcem i dobrim vezama u Arizoni, državi koju McCain predstavlja u Senatu već 21 godinu.