Iako je rat završen prije 40 godina
0

Vijetnam: 100.000 poginulih i ranjenih od zaostalog oružja

FENA
Više od 100.000 Vijetnamaca je ranjeno ili poginulo od mina ili drugih eksplozivnih sredstava zaostalih nakon Vijetnamskog rata koji je završen prije skoro 40 godina, i trebaće još više decenija da se zemlja potpuno očisti od nasljeđa rata, saopćile su u ponedjeljak vlasti.

Zaostale eksplozivne naprave nalaze još na 6,6 miliona hektara, ili više od jedne petine zemlje, a do sada je očišćeno samo 300.000 hektara, ili pet procenata.

"Bolno nasljeđe rata, koje uključuje stotine hiljada tona bombi i neeksplodirane municije nastavlja da svakodnevno nanosi teške žrtve", rekao je premijer Nguyen Tan Dung na konferenciji o načinima za rješenje tog problema, koje sponzorišu Ujedinjene nacije (UN).

Dang je rekao da je 42.132 osoba poginulo a njih 62.163 ranjeno u eksplozijama mina, bombi i drugih eksplozivnih sredstava od kako je rat završen 1975. godine.

Sjedinjene Američke Države su upotrebile oko 16 miliona tona bombi i municije tokom rata u Vijetnamu i pružanja pomoći bivšoj južnovijetnamskoj vladi, koju su porazili borci sjeverovijetnamske komunističke vlade iz Hanoja koja je na kraju ujedinila zemlju.

Američki ambasador David Shir rekao je na konferenciji da će SAD dati Vijetnamu 62 miliona dolara da bi pomogle u rješavanju tog "bolnog nasljeđa".

"Naši napori da pomognemo Vijetnamu da se nosi s tim teškim problemom pomogli su u izgradnji obostranog povjerenja i razumjevanja između SAD-a i Vijetnama, što je omogućilo da naši odnosi procvjetaju", rekao je on, prenosi AP.

Bui Hong Lin, zamjenik ministra za rad, rat, invalide i socijalna pitanja, rakao je da se zaostale eksplozivne naprave nalaze još na 6,6 miliona hektara, ili više od jedne petine zemlje.

On je rekao da je samo 300.000 hektara, ili pet procenata, kontaminiranog zemljišta očišćeno i da nedavno usvojen vladin plan poziva na čišćenje dodatnih 500.000 hektara, što će koštati 595 miliona dolara u narednih pet godina.