Borba protiv rasizma
33

Vijećnici Minneapolisa najavili da će raspustiti gradsku policiju nakon ubistva Floyda

Dž. L.
Minneapolis (Foto: EPA-EFE)
Minneapolis (Foto: EPA-EFE)
Vijećnici Minneapolisa najavili su da će raspustiti i prestati finansirati gradsku policiju, što je značajan potez usljed protesta širom zemlje izazvanih zbog brutalnog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.
Devet od 13 vijećnika kazalo je da će stvoriti novi model javne sigurnosti u gradu koji je optužen za rasizam.

"Obavezali smo se da ćemo raspustiti policiju i zajedno s našom zajednicom uspostaviti novi model javne sigurnosti koji će čuvati našu zajednicu", rekla je za CNN predsjednica Gradskog vijeća Minneapolisa Lisa Bender.

Uz devet glasova za raspuštanje policije, Vijeće ima nadmoć nad ostalim članovima.

"Moramo slušati našu zajednicu, posebno naše afroameričke lidere za koje policija ne radi te stvarno pronaći rješenja", istakla je Bender.

Ona je otkrila i da vijećnici raspravljaju o tome kako će zamijeniti trenutnu policijsku upravu. Zasigurno je kako jedno vrijeme Minneapolis neće imati svoju policijsku upravu.

Gradonačelnik Jacob Frey ranije se usprotivio ovom potezu. S druge strane, aktivisti koji se godinama bore za ljudska prava kazali su da je ovo velika prekretnica.

Protesti u SAD-u započeli su nakon što se pojavio snimak brutalnog hapšenja 46-godišnjeg Floyda u Minneapolisu. Floyd je preminuo vezan lisicama nakon što mu je bijeli policajac klečao na vratu gotovo devet minuta. Na snimcima koji su uznemirili cijeli svijet Floyd je govorio da ne može disati i molio policajca da ga prestane gušiti.

Policajac Derek Chauvin je optužen za ubistvo, dok su trojica njegovih kolega optuženi za pomaganje i podržavanje ubistva. Chauvin će se danas prvi put pojaviti pred sudom.