Osudili napade
63

Vijeće za američko-islamske odnose: Biden treba promijeniti kurs, a ne voditi rat na Bliskom istoku

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) osudilo je poteze administracije američkog predsjednika nakon napada na Irak i Siriju.

"Umjesto vođenja rata širom Bliskog istoka, Bidenova (Joe, op.a.) administracija bi trebala zahtijevati okončanje etničkog čišćenja i genocida ekstremno desničarske izraelske vlade u Gazi", rekao je nacionalni izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad.

On je dodao da su Sjedinjene Američke Države ignorisale izraelsko eskalirajuće kršenje ljudskih prava te su zadržale američke trupe u Siriji, Iraku i drugim mjestima "gdje nisu dobrodošle" i odbile su ponovno ući u iranski nuklearni sporazum.

"Ovi najnoviji udari u Iraku i Siriji samo su dodatni dokaz potpunog neuspjeha predsjednikove bliskoistočne politike. Predsjednik Biden bi trebao promijeniti kurs kako bi zaštitio i američke vojnike i ljude u regiji od još većeg nasilja. Pravda i sloboda za palestinski narod, a ne više bombi, je ono što može izgraditi mirniju budućnost za regiju", zaključio je.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su kasno sinoć pokrenule napade na ciljeve u Siriji i Iraku koji su povezani sa Iranom.