Svijet
0

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo od Izraela da ukine blokadu Gaze

FENA
Vijeće UN-a za ljudska prava u četvrtak je zahtijevalo od Izraela da ukine sedmicu dana dugu blokadu Gaze, prekoravajući jevrejsku državu po treći put za kršenja ljudskih prava na palestinskim teritorijama otkako je to tijelo oformljeno 2006. godine.

Vijeće, koje broji 47 članica, usvojilo je rezoluciju koju su predstavile arapske i muslimanske članice glasajući s 30 glasova za, jednim protiv i s 15 uzdržanih, dok je jedan delegat bio odsutan, javio je Reuters.

Mohammed Abu-Koash, palestinski ambasador pri UN-u u Ženevi, poručio je učesnicima vanrednog zasjedanja kako bi se bavilo stanjem na palestinskim teritrorijama da izraelska opsada i napadi u Gazi predstavljaju "ratne zločine".

"Nadamo se da će ova rezolucija dovesti do međunarodnog pritiska i akcije na ukidanju izraelske opsade i obnove snabdijevanja hranom, gorivom i lijekovima, otvaranja graničnih prijelaza i okončanja izraelskih vojnih napada širom okupiranih poalestinskih teritorija", izjavio je on.

Izrael je, suočen s čestim raketnim napadima iz pojasa Gaze pod vlašću Hamasa, zatvorio granice prošle sedmice. On je nakratko prekinuo dostavu goriva elektrani u Gazi i prekinuo je snabdijevanje benzinskih pumpi, te blokirao dostavu hrane i ostale humanitarne pomoći.

Izraelska vojska procijenila je da je oko 250 raketa i minobacačkih granata ispaljeno na Izrael od prošle sedmice. Izraelski vojnici u istom su periodu ubili više od 30 Palestinaca.

Visoka komesarka UN-s za ljudska prava Louise Arbour, u govoru održanom u srijedu, osudila je izraelsku "nesrazmjernu upotrebu sile i ciljana ubistva", kao i ispaljivanje raketa na Izrael od palestinskih radikala.

Arbour, bivša tužiteljica UN-a za ratne zločine, poručila je forumu da međunarodno pravo zabranjuje kolektivno kažnjavanje i da bi Izrael trebao ukinuti sva ograničenja na pomoć namijenjenu Gazi.

Sjedinjene Države i Izrael bojkotovali su dvodnevnu sjednicu, a većina zemalja koje su bile suzdržane u glasanju su zapadne zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i Britaniju. Dvije stalne članice Vijeća sigurnosti, Rusija i Kina, podržale su rezoluciju. Kanada je jedina zemlja koja je glasala protiv rezolucije.