Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN produžilo mandat promatračkoj misiji na Golanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće sigurnosti UN u petak je za još šest mjeseci produžilo mandat promatračkoj misiji UN na Golanskoj visoravni - UNDOF, koja već 35 godina nadzire prekid vatre između Izraela i Sirije, prenosi Hina.

U jednoglasno usvojenoj rezoluciji, Vijeće je odlučilo obnoviti mandat UNDOF-a do 31. decembra ove godine kao što je preporučio glavni tajnik UN Ban Ki-moon.

U posljednjem izvještaju o aktivnosti misije, glavni tajnik je ocijenio da stanje u izraelsko-sirijskom sektoru ostaje uglavnom mirno. Istodobno "stanje na Bliskom istoku je napeto i vjerojatno će ostati tako osim ako se ne postigne sveobuhvatno rješenja koje će pokrivati sve aspekte bliskoistočnog problema", naglasio je.

"Ta izjava glavnog tajnika odražava stajalište Vijeća sigurnosti UN", navelo je 15-člano tijelo u priopćenju koje je nakon prihvaćanja rezolucije pročitao Zalmay Khalilzad, veleposlanik SAD-a koji u junu predsjedava Vijećem.

Ban je naglasio da prisustvo misije UNDOF-a smatra "bitnim" obzirom na napetosti u regiji.

U izvještaju je pozdravio vijesti o početku neizravnih mirovnih pregovora između Izraela i Sirije uz posredovanje Turske.

Ukazao je i na teškoće s financiranjem misije UNDOF ističući da neuplaćeni doprinosti članica za tu misiju dostižu iznos od 15 miliona dolara.

Misija UNDOF-a, u čijem sastavu je i 95 pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, uspostavljena je u maju 1974. da bi nadzirala razdvajanje između sirijskih i izraelskih snaga nakon rata 1973.