{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti UN-a uvelo nove sankcije Iranu

F
4.3.2008. u 09:29
0
0
Vijeće sigurnosti UN-a uvelo nove sankcije Iranu
0
Vijeće sigurnosti UN-a uvelo nove sankcije Iranu
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je gotovo jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se Iranu uvodi treći krug sankcija, čime je Teheranu poslan snažan signal kako je njegovo odbijanje da prekine s obogaćivanjem urana neprihvatljivo i kako postaje sve skuplje.
Prvi put, rezolucijom Vijeća sigurnosti zabranjuje se članicama UN-a trgovina robama koje se mogu koristiti i za civilnu i za vojnu upotrebu, te se daju ovlasti za inspekciju brodskog i zrakoplovnog tereta za Iran i iz Irana, u slučaju sumnje da se radi o zabranjenom materijalu.

Vijeće sigurnosti, među čijim je članicama i Hrvatska, prihvatilo je rezoluciju s 14 glasova za i suzdržanim glasom Indonezije.

Iranski ambasador pri UN-u Mohammad Khazee rekao je Vijeću prije glasanja da se njegova vlada neće povinovati "nezakonitoj akciji" protiv njezinog "miroljubivog nuklearnog programa".

"Iran ne može i neće prihvatiti zahtjeve koji su pravno manjkavi i predstavljaju političku prisilu", rekao je Khazee, ističući da "nikakav pritisak ili prijetnja neće prisiliti Iran da odustane od svojih temeljnih i zakonitih prava".

Vijeće sigurnosti prva je sankcije Iranu uvelo u prosincu 2006., a druge u martu 2007. godine, no od tada je Teheran samo proširio svoj program obogaćivanja urana.

Iran tvrdi da je obogaćeni uran namijenjen nuklearnim centralama, dok SAD i zemlje EU sumnjaju da je namijenjen proizvodnji nuklearnog oružja ili se u budućnosti može u tu svrhu lako prenamijeniti.

Rezolucijom se uvodi i finansijski nadzor nad transakcijama dviju iranskih banaka Melli i Saderat, osumnjičenih za povezanost s proliferacijskim aktivnostima. Također se od zemalja traži oprez kod ulaska u nove trgovinske obveze s Iranom.

Rezolucijom se naređuje zemljama da zamrznu imovinu 12 dodatnih iranskih tvrtki i 13 pojedinaca povezanih s nuklearnim i raketnim programima zemlje, dok se zabranjuju putovanja za pet osoba povezanih s nuklearnim programom.

Većina osoba s popisa su tehnički stručnjaci, a među njima i jedan general, Mohamed Neza Nakdi, visoko rangiran u elitnoj Revolucionarnoj gardi, blizak iranskom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hameneiju. Njemu se stavlja na teret da je bio angažiran na zaobilaženju dosadašnjih sankcija, javila je Hina.

Pokrovitelji rezolucije, Velika Britanija i Francuska, odgodile su glasanje do ponedjeljka kako bi dobile vremena za pridobijanje potpore četiri nestalne članice - Indonezije, Vijetnama, Libije i JAR koje su se protivile sankcijama, ističući ocjene Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o suradnji Irana.

U rezoluciji Vijeća sigurnosti pozdravlja se sporazum Teherana i IAEA za rješavanje otvorenih pitanja oko nekih elemenata iranskog prijašnjeg nuklearnog programa.

U dokumentu se također ističe da poticaji, koje su Iranu ranije ponudili Njemačka i pet stalnih članica Vijeće sigurnosti UN, ostaju na stolu ako prekine s programom obogaćivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: