Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju protiv terorizma

NINA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je na sjednici održanoj u srijedu, kojoj su prisustvovali lideri velikih sila, usvojilo rezolucije protiv poticanja terorizma i za sprječavanje konflikata u svijetu, prije svega u Africi.

Svjetski lideri pozvali su države cijelog svijeta da donesu zakone kojima se zabranjuje poticanje terorizma i da uskrate utočište teroristima.

Na posebnom zasjedanju Vijeća sigurnosti sudjelovali su predsjednici SAD-a, Rusije i Kine - George Bush, Hu Jintao i Vladimir Putin te britanski premijer Tony Blair.

U rezoluciji protiv terorizma vlade svih država pozivaju se da poticanje terorizma stave izvan zakona i da "spriječe takve aktivnosti", ali nije precizirano što se pod terminom "poticanje" podrazumijeva.

"Imamo obavezu da zaustavimo terorizam u ranoj fazi. Imamo obavezu da branimo naše građane od terorizma, da napadamo teroriste i lišimo ih mogućnosti da se negdje osjećaju sigurno", izjavio je Bush na sastanku Vijeća sigurnosti nakon usvajanja rezolucije.

Glavni sekretar UN-a Kofi Annan je obećao da će svjetska organizacija predvoditi globalnu borbu protiv terorizma. "Terorizam izravno ugrožava sve vrijednosti za koje se zalažu Ujedinjeni narodi", istaknuo je Annan.

Inicijativu za usvajanje rezolucije protiv terorizma dao je premijer Blair, čija je vlada, nakon terorističkih napada u Londonu u kojima je poginulo 56, a ranjeno 700 ljudi, pokrenula široku protuterorističku aktivnost u zemlji.

Na trodnevnom svjetskom summitu povodom 60. godišnjice UN-a, koji je jučer, uz sudjelovanje državnika više od 150 zemalja, počeo u New Yorku, glavne teme su reforma svjetske organizacije i borba protiv siromaštva i terorizma.