{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat promatračkoj misiji u Gruziji

F
16.4.2008. u 09:47
0
0
Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat promatračkoj misiji u Gruziji
0
Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat promatračkoj misiji u Gruziji
Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je na šest mjeseci produžilo mandat promatračke misije UN-a u Gruziji (UNOMIG), ustanovljene 1993. godine kako bi nadzirala poštivanje prekida vatre i razdvajanje snaga nakon sukoba između gruzijske vlade i pobunjenika koji traže otcijepljenje pokrajine Abhazije.
Vijeće sigurnosti UN-a, čija je članica i Hrvatska, jednoglasno je usvojilo rezoluciju čiji je nacrt predstavila Rusija. U rezoluciji se obje strane pozivaju da učvrste ostvarena poboljšanja opće sigurnosne situacije na crti prekida vatre, i podvlači potreba za "razdobljem održive stabilnosti" duž crte razdvajanja u dolini Kodori.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin je u obraćanju novinarima pozdravio usvajanja rezolucije, navodeći da ona ističe "pozitivnu posredničku ulogu Rusije" u sukobu.

Čurkin je istodobno iznio niz optužbi na račun Gruzije, vezano uz povećanu vojnu prisutnost u dolini Kodori, prelete njezinih borbenih zrakoplova i bespilotnih letjelica u zoni sigurnosti i druge poteze, zaključivši da Gruzija "ne igra konstruktivnu ulogu".

Američki ambasador Zalmay Khalizad izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem rezolucije, posebno zbog činjenice da ona "poziva za brz povratak izbjeglica i raseljenih osoba u Abhaziju".

U pripremljenoj izjavi, Khalilzad je rekao da SAD snažno pozdravlja novu inicijativu službenog Tbilisija za političko rješenje sukoba u Abhaziji pregovorima, te ponovio podršku Washingtona teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije na cijelom njezinom teritoriju, koje UN potvrđuje i u rezoluciji.

Na pitanje o povezanosti slučaja Abhazije s neovisnošću Kosova, kako javlja Hina, Khalilzad je ponovio da je "Kosovo jedinstven slučaj, jer je bilo stavljeno pod upravu UN-a, uz obavezno naknadno utvrđivanje statusa".

"Uvjereni smo da je Kosovo jedinstven slučaj i da nema implikacija na
ostale slučajeve", rekao je američki diplomat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: